Zašto ti ne vežbaš?

„Nemam vremena za bavljenje fizičkom aktivnošću!“ „Teretana je skupa!“ „Stidim se da vežbam u grupi!“ …Dopunite sami: ________

Zvuči poznato?

Koliko puta ste se pozvali na makar jedan od pomenutih izgovora kada je reč o tome zbog čega još uvek niste postali član sekcije „Fitness i teretana za žene“? Ja jesam, više puta. Drugarica koja je već par godina unazad redovno odlazila na treninge me je mesecima pozivala da joj se pridružim na fitness sekciji. Kako mi je objasnila, ova sekcija je organizovana u okviru Sportskog saveza opštine Medveđa, pod rukovodstvom fitness instruktorke, Ivane. Treninzi se najčešće održavaju tri puta nedeljno u popodnevnim časovima u sportskoj hali u Medveđi. Dugo sam pružala otpor toj ideji, zahvaljujući izgovoru pod brojem tri. Naime, nikada nisam bila tip osobe koja preferira grupni vid fizičke aktivnosti, plašeći se reakcija drugih ljudi, pogleda, mogućnosti da budem ismejana ukoliko pogrešno radim vežbu. Međutim, nisam mogla, a da ne primetim napredak koji je moja drugarica ostvarila kroz odlaske na treninge, što me je konačno ohrabrilo na to da, kako Radovan III kaže, postanem „drug član“ ove sekcije. Na kraju, nisam mogla ništa da izgubim, a kako se kasnije ispostavilo – dobila sam mnogo.

Već na prvom treningu sam otklonila najveću za mene brigu – da će me neko zadirkivati zbog fizičke nespremnosti i neispravnog izvođenja vežbi. Kako sam samo bila u krivu! Dočekala su me nasmejana lica instruktorke Ivane i grupe dobro uigranih devojaka i žena. Od strane Ivane sam dobila instrukciju da učestvujem u treningu u skladu sa sopstvenim trenutnim kapacitetima, kao i uputstvo za pravilan način disanja i sprovođenje pojedinačnih vežbi. Pored svesrdne Ivanine podrške, posebno me je ganuo gest jedne od devojaka koja se, na uštrb svog vremena, posvetila tome da mi pomogne da uspostavim pravilan način rada kako bih izbegla mogućnost povrede.

Treninzi su koncipirani tako da podjednako obuhvataju kako kardio, tako i vežbe snage. Sprovođenju ovih aktivnosti zasigurno doprinosi i zavidna opremljenost svim neophodnim sportskim rekvizitima, poput elastičnih guma, tegova različite težine, vijača, medicinskih lopti i slično. Ono što je neizmerno obradovalo sve članove sekcije, pored besplatne članarine, je svakako i donacija sprava za vežbanje od strane lokalne samouprave, u okviru realizacije projekta „Zajedno u sportu“. Zahvaljujući podršci opštine Medveđa, fitness sekcija sada raspolaže i eliptičnim trenažerima, sobnim biciklima i trakama za trčanje.

Godinu dana nakon prvog odlaska na trening, tu sam – lakša 20 kilograma, teža nekoliko prijatelja više, neuporedivo snažnija nego ranije, otvorenija ka iskustvu i novim izazovima, pravilnog stava i držanja, razbijenih predrasuda…

Da li i dalje ima potrebe da Vas pitam, koji je Vaš izgovor?

 

tekst Tanja Božović

Svidja vam se članak: